Това пише в обширна статия авторитетното брюкселско издание Politico. Объркани ли

...
Това пише в обширна статия авторитетното брюкселско издание Politico. Объркани ли
Коментари Харесай

Politico: ”Каскетът срещу Тиквата: Сюжет в стил Кръстника и мафията, управляваща България

Това написа в обширна публикация авторитетното брюкселско издание " Politico ".

 

Объркани ли сте? Не се тормозете, всички се усещат по този начин. Без подозрения обаче това е основен миг за върховенството на правото в България и усилиятабалканската страна със 7 милиона души население да се трансформира в пълноправна народна власт. " Politico " прави опит да разгадае дивите обрати в тежката драма, разиграла се след 1 май, когато съгласно изказванията на Иван Гешев някой е опитал да взриви бронирания му джип.

 

Брюкселското издание напомня, че в основата на рецесията е извънредно значимата роля на основния прокурор. Гешев от дълго време е разпознат от антикорупционни и продемократични деятели като една от най-големите спънки пред доближаването на България европейските правила - именуван е " Каскетът “ поради шапката, трансформирала се в негова запазена марка. През лятото на 2020 година той беше една от главните цели на всеобщите митинги против мафията, по време на които стачкуващи безрезултатно желаеха оставката му.

 

Според разбора на " Politico " политически предпазената мафия у нас е вездесъща и нейните ползи включват опиати, оръжия, трафик на хора и източване на еврофондове. За протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в сърцето на мафиотската конструкция и служат като поръчител, че никой огромна риба няма да се изправи пред строгостта на закона, добавя медията.

 

Оцеляването на Гешев след всеобщото неодобрение през 2020 година го направи съвсем неосъществим за премахване, напомнят още от брюкселското издание. Една от аргументите за това са околните му връзки с Бойко Бориков - кукловодът на българската политика, на който Гешев оказа помощ да излезе от пандиза предходната година.

 

Българският основен прокурор влезе в заглавията на медиите на 1 май, след като  публични лица обявиха, че е оживял на косъм след масирана бомбена офанзива на крайпътен завой. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски специалист е свикан да ревизира офанзивата. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически спектакъл, като Гешев построи подправена история за гонене, до момента в който политическата вълна се обръщаше против него. Снимките на мястото на нападението демонстрират обгаряне край пътя и две нацепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия " Продължаваме промяната “, иронизира пред публицисти, че някой се пробва да " плаши зайци “, а Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия " Демократична България “, добави, че има „ ясни доказателства за инсценировка ", написа още " Politico ".

 

В бурната си обществена изява в понеделник Гешев скъса демонстративно оставката си, обещавайки да изкара цялостния си мандат до 2026 година Асоциирайки се с убития сицилиански арбитър Джовани Фалконе, той сподели, че е получавал смъртни закани, в това число заплашителна записка, че е самичък на ръба на канара и че " духа вятър “. Той също загатна, че е имало злокобни закани за фамилията му.

 

Гешев показа в общественото пространство, че Борисов също се е опитал да го съблазни с посланически постове в Турция и Израел. Самият Борисов обаче отхвърля да разполага с пълномощията за нещо такова. Гешев даде обещание да отвърне на удара и да отърве страната от " политическия отпадък " в Народното събрание, представяйки себе си като самостоятелен и непоколебим защитник на родните закони и евроатлантическата идея, подигравайки се на Борисов, че е подарил в миналото куче на съветския президент Владимир Путин като знак за тяхното другарство.

 

" Politico " напомня още, че по време на миналогодишния арест на Бойко Борисов, случил се след следствие за изнудване за милиони по отношение на някогашния хазартен необут Васил Божков, Гешев беше този, който се измъкна, а прокурорите заклейчиха случая като безразсъден и политически стимулиран. Според брюкселското издание обаче това е класическо доказателство за това по какъв начин прокуратурата играе основна роля в отбраната на огромните риби.

 

Главният прокурор има доста насъбрана завист в себе си, не престават от изданието. В дадената в понеделник конференция той направи хапливи мнения по адрес на " лицето Бойко Методиев Борисов “ във връзка със заканите против него и загатна, че има последната дума дали да продължи със скандалното следствие за пране на пари, включващо Борисов и първокласната къща в Барселона.

 

В един съвършен свят изключителните конфликти биха провокирали изцяло преразглеждане на българската правосъдна система и вероятно даже конституционни промени. Но действителната точка на изкривяване към момента не се вижда. Възможно е политическият напън най-сетне да завоюва болшинството, належащо във Висшия правосъден съвет, с цел да се обезпечи отстраняването на Гешев, само че надалеч не е явно кой ще ръководи шоуто политически. Нещо повече - самият Гешев загатна, че разполага с компромати, свързани с членовете на Висш съдебен съвет, завършват разбора си от брюкселското издание.

 

превод и редакция: ФрогНюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР